Ağız ve çene cerrahisi, yumuşak doku ve dişlere bağlı kistler, tümörler gibi patolojileri (apikal rezeksiyon), diş ve çene kırıklarının tedavisini, çene kemiği içinde gömülü kalmış dişlerin çıkartılması veya sürdürülmesi, gerektiğinde protez yapımına yardımcı olmak için ağız içindeki sert ve yumuşak dokularda yapılan düzeltmeleri içerir. Çene-yüz bölgesi ağrıları, çene eklemi hastalıkları, tükürük bezi rahatsızlıkları da çene cerrahisinin çalışma konusudur. Bazı sistemik hastalıkların ağız içerisindeki belirtilerinin saptanması ve tedavisi de çene cerrahisi ile çözüme ulaştırılır.
İmplantların çene kemiğine yerleştirilmesi, implant için yeterli kemiğin bulunmadığı durumlarda kemik greftleri konulması, membran uygulamaları gibi ileri cerrahi teknikler de cerrahinin uygulama alanı içinde yer almaktadır.
Çene cerrahisinin diğer bir konusu ise, doğumsal veya sonradan gelişen çene-yüz anomalileridir. Sıklıkla rastlanan damak-dudak yarıkları ile, alt veya üst çenenin ileride veya geride konumlanması nedeniyle çiğneme fonksiyonunun ve estetiğin bozulduğu durumlar, bu anomaliler arasında yer alır.
Çene cerrahisinde hastalık tanısı, apikal ve panoramik röntgen filmlerinin yanı sıra tomografiyle de desteklenmektedir. Bu sayede operasyon öncesi kesin tanı konularak tedavi planı tam olarak yapılabilmektedir. Tanı ve tedavi sırasında başarılı olmak için ortodonti, protez gibi diş hekimliğinin diğer uzmanlık alanlarıyla birlikte multidisipliner çalışılması gerekebilmektedir.
Ağız diş ve çene hastalıkları ile ilgili cerrahi işlemler, lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) altında yapılmaktadır. Cerrahi işlemlerin uygulanması öncesinde hastaların mevcut sistemik hastalıkları ile, tedaviden duydukları endişe, öncelikle dikkate alınmalı ve tedavi planı bu kriterlere göre belirlenmelidir.